Background

facebook


Μνημεία

Παράλληλα με τη διαμονή σας, στα δωμάτιά μας ή μετά από ένα καλό γεύμα στην ταβέρνα μας, μπορείτε να επισκεφτείτε και όλους τους αξιόλογους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους με τα μνημεία της περιοχής, αλλά και πολλές τοποθεσίες με φυσικές ομορφιές.

Αξίζει να επισκεφτείτε:
Το ναό του Δία
Το κάστρο της Μονολίθου
Το κάστρο της Καστέλου (Κρητηνία)
Τη αρχαία πόλη Κάμειρος
Τη μονή Φουντουκλή
Τον Προφήτη Ηλία

Με λίγο πιο μακρινές εξορμήσεις από το «Ατάβυρος» μπορείτε να επισκεφθείτε:

Το κάστρο των Ιπποτών
Τις 7 πηγές
Την Κοιλάδα με τις πεταλούδες
Την Λίνδο
Το Πρασονήσι
Την Φιλέρημο
Τον 'Αϊ-Σουλά
Τη μονή Θάρρι

Θα είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία σχετικά με τα αξιοθέατα και τη διασκέδαση στην περιοχή μας, καθώς επίσης για πληροφόρηση σχετικά με εκδρομές που επιθυμείτε να κάνετε.Ναός του Δία (Έμπωνα, βουνό Ατάβυρος, ύψος 1215 μ.): O ναός του Αταβύριου Διός κτίσθηκε πιθανόν στην ελληνιστική περίοδο . Ο θρύλος τον αποδίδει στον Αλθαιμένη από την Κρήτη, γιο του Κατρέα.. Σήμερα σώζονται ερείπια περικλειόμενα σε περιτείχισμα από ογκόλιθους.
 

 

Ιερό της Αρτέμιδας (βουνό Ατάβυρος -4 ος -3 ος αι. π.Χ.): Βρίσκεται ίσως στη θέση της μονής του Αγ. Ιωάννη του Αρταμίτη (10 ος αι.).

Ταφικό μνημείο (Κάμειρος Σκάλα): Λαξευτός τάφος λυκιακού τύπου.


Κάστελλος (Κρητηνία- 15 ος αι.): Πολύ καλά διατηρημένο φρούριο με εποπτεία της θαλάσσιας περιοχής. Το κάστρο είναι ορθογώνιου σχήματος με δύο ημικυκλικούς πύργους, οικόσημα των Ντωμπυσόν και Καρέττο, υπόγειες δεξαμενές, θαλαμωτές αίθουσες και ένα εκκλησάκι.

Κάστρο Μονολίθου: Σε ένα βραχώδη σχηματισμό με καταπληκτική συμμετρία, ένα ογκώδη μονόλιθο οι Ιππότες έκτισαν ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα της Ρόδου, αξιοποιώντας τη γεωφυσική ιδιαιτερότητα και τη γεωγραφική του θέση. Το ορόσημο του Μονόλιθου πρέπει να ήταν η οχυρωμένη τοποθεσία από την κλασσική αρχαιότητα αδιάλειπτα μέχρι και την Ιπποτοκρατία ( terminus post quem το 1476). Οι φθορές και οι καταρρεύσεις είναι ορατές κυρίως εκεί που υψώνονταν πύργοι, αλλά το γενικό περίγραμμα του κάστρου διατηρείται σε καλή κατάσταση. Στον εσωτερικό περίβολο βρίσκεται εκκλησάκι. Το χωριό υπήρξε κέντρο πατριωτικής αντίστασης με βάση το άριστα προφυλαγμένο κατασκοπικό λημέρι στο βουνό. 


Λαξεύματα (παραλία Φούρνοι, Μονόλιθος): Ξεχωρίζουν αρχαία λαξεύματα σε σχήμα λουτρώνων (τα λουτρά της βασίλισσας, κατά την τοπική παράδοση).

Η Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στο μικρό χωριουδάκι Φουντουκλή, δίπλα στα χωριά Ελεούσα και Αρχίπολη, σε ένα καταπράσινο περιβάλλον.
Έχει μια χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, καθώς και ωραίες τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 14 ο - 15 ο αι

 

Σιάννα: Ο αρχαίος Δήμος Βρασίων. Περιηγητές του 19 ου αι. καταγράφουν ότι έβριθε από απομεινάρια αρχαίων χρόνων: Νομίσματα, θραύσματα αγγείων, θεμελιώσεις κτηρίων και ναών, μαρμάρινα αγάλματα κ.α.

Ιπποτικό φρούριο (Σιάννα): Ερειπωμένο.

 


Φωτογραφίες